Baget Ekmek

Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir tarif. Ön mayalama ekmeğe ekstra lezzet ve raf ömrünü uzatan bir şey.

Baget Ekmek
  • Pişirme Süresi 35 Dakika
  • Hazırlama Süresi 14 Saat
  • 8 Kişilik

Hamuru İçin Malzemeler

  • 250 gram Testa Ekmekli Un
  • 500 mililitre su
  • 1 çimdik maya
  • 400 gram Testa Beyaz Un
  • 12 gram tuz
  • 6 gramkuru mayaz

Püf Noktası

Ön mayalama yapıp 12 saat bekleterek ekmeğimize lezzet katıp, raf ömrünü uzatıyoruz.

Pişirme Önerisi

Fırının alt kısmına su dolu kap koyuyoruz.

Yapılışı

Ön maya için gerekli tüm malzemeleri: 1 çimdik kuru mayayı, 250 ml su, 250 gr ekmeklik unu homojen bir şekilde karıştırıp 12 saat ağzı kapalı bir şekilde dinlendiriyoruz.

Göz göz olmuş ön mayamın üzerine 250ml su, 6 gr (2 tatlı kaşığı) maya, yarım yemek kaşığı (12gr) tuzu ve 400 gr unu ekleyip elinizle ya da stand mikseri ile 5 dakika düşük devirde 5 dakia orta devirde yoğuruyoruz.

Üzerini kapatıp 45 dk daha dinlendiriyoruz. Hamuru 200-220 gr yani 5-6 bezeye bölüyoruz. Üzerini kapatıp 15-20 dakika daha dinlendiriyoruz.

Bezeyi alıp gazının gitmesi için elimizle bastırarak açıyoruz. Bir ucundan azcık katlayarak ucunu parmaklarımızla yapıştıra yapıştıra rulo haline getiriyoruz.

Yuvarlayarak 40 cm uzunluğuna kadar açıyoruz ve unladığımız temiz mutfak bezine yerleştiriyoruz. Üzerini örtüp mayalanması için 30-45 dakika bekletiyoruz.

Ters çevirerek söndürmeden tepsiye yerleştiriyoruz. Bıçak ya da ekmek kesme jiletiniz varsa çizik atıp fırına veriyoruz.

Fırını 250 dereceye getirip önceden ısıtıp altına su dolu kap ekliyoruz. Ekmekleri koyar koymaz sıcaklığını 200 dereceye indiriyoruz.

Kızarana kadar pişiriyoruz. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra fırın ızgarasında dinlendiriyoruz. Afiyet olsun.

Kaynak: yemek.com